Cord Blood Association-Kordon Kanı Derneği* tarafından Coronavirus Salgını Sırasında Kordon Kanı ve Doğum Dokularının Bankacılığı ile ilgili sıkça sorulan soruların cevapları
 *Cord Blood Association-Kordon Kanı Derneği, hayat kurtarmak, iyileştirmek ve tıp alanında gelişmeler sağlamak amacıyla kordon kanı topluluğunun çalışmalarını destekleyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.
cordblood

 Daha önce kamu ve özel bankalarda saklanan kordon kanı birimleri kontaminasyondan (bulaşma) korunuyor mu?

Kordon kanı envanterleri COVID-19 kontaminasyonu riski altında değildir. Ünitelerin çoğu mevcut salgından çok önce toplandı. Sıvı azotun buhar fazında depolanmasının da virüslerin ve diğer potansiyel kirleticilerin bulaşmasını önlediğine inanılmaktadır. Kordon kan bankaları ayrıca bağış alınması durumunda COVID-19 için riskleri olmadığından emin olmak için sözleşme yapan aileleri tarar.

COVID-19 hamilelik sırasında hamile bir anneden fetüsüne bulaşabilir mi?

Gebeliklerinin son birkaç haftasında COVID-19 bulaşan 100'den fazla annenin raporları bulunmaktadır. Bu bebeklerin çoğu, kapsamlı testlerden sonra COVID-19 olmadan sağlıklı doğmuştur. Üç bebek doğumdan sonraki hafta hafif COVID-19 belirtileri geliştirmiş ancak hepsi yaşamın ilk iki haftasında iyileşmiştir. Sınırlı sayıda test uygulanan COVID-19 enfekte annelerin sütünde, Corona virüsü tespit edilmemiştir.

Ayrıca Çin Wuhan kentinde yapılan çalışmaya doğumdan sonra alınan amniyotik sıvı, kordon kanı ve yenidoğan boğaz kültürü ve anne sütü örneklerinde hem CDC testi hem de hastanenin kurum içi RT-PCR testlerinde COVID-19 negatif çıkmıştır.  Buna göre bir annenin hamileliği sırasında veya doğum sırasında bile COVID-19 varsa, virüsün göbek kordon kanında veya plasenta ve göbek kordonunun dokularında mevcut olacağından endişelenmesine gerek yoktur.

COVID-19, kordon kanı nakli olan bir hastaya bulaşabilir mi?

Şu ana kadar bilinen nakillerde koronavirüs bulaşma raporları yoktur. Aslında, implantasyon, transplantasyon, infüzyon veya hücrelerin veya dokuların başka bir şekilde aktarılması yoluyla herhangi bir solunum yolu virüsünün bir hastaya bulaştığını gösteren vaka hiçbir zaman belgelenmemiştir.

 Mevcut salgın sırasında doğum yaparken kordon kanı veya perinatal (Doğum) dokuları saklamak güvenli midir?

Evet güvenlidir. Normal zamanlarda bile anneler, bebeklerinin kordon kanı veya perinatal dokularının toplanmasını etkileyecek herhangi bir hastalığa sahip olup olmadıklarını belirlemek için rutin olarak test edilir ve taranır. COVID-19 riski için tıbbi geçmişler üzerinden tarama da tüm bankalar tarafından uygulanmıştır.

Kordon kanı bankaları, virüsün kordon kanında veya doğumdan sonraki dokularda görünmesini beklemese de, COVID-19'a olası maruz kalma hakkında soruları anne sağlığı geçmişi formlarına eklemiştir.

Mevcut salgın sırasında kordon kanı ve dokusu saklama hizmetleri mevcut mudur?

Kordon kan bankaları salgın sırasında faaliyetlerini sürdüren sağlık hizmetlerindendir. Ancak bazı bireysel bankalar, diğer kuruluşlara ve işletmelere benzer personel ve ekonomik etkiler yaşıyor olabilir. Şu anda hangi hizmetlerin mevcut olduğunu bilmek için ebeveynler sağlık hizmetleri sağlayıcılarıyla veya bebeklerinin doğumunu bekledikleri hastaneyle konuşmalıdır.

Kordon kanı veya doğum dokusu laboratuvara geldiğinde, kan yoluyla taşınan patojenlere karşı standart korumalarla işleme alınır. Bunlar arasında personel koruyucu ekipman ve kan ve doku örneklerinin steril olarak korunan özel bir ünite altında ele alınması bulunmaktadır.

Kordon kanı veya doğum dokusu içeren bir toplama kiti bir laboratuvara geldiğinde, kitin dışının koronavirüs ile kontamine olması durumunda düzenli çalışma alanlarından uzakta özel bir bölgeye yerleştirilir. Belirlenen personel kitleri dikkatlice açar ve kordon kanı ve doku örneklerini laboratuvara aktarır.

 COVID-19 salgını süresince, Yaşam Bankası olarak faaliyetlerimizi kesintisiz biçimde sürdürüyoruz.

Canlı bir donör yoksa kordon kanı, kemik iliği nakillerinde olası bir alternatif midir?

Evet, yetişkin donörleri bulunmayan birçok hasta için kordon kanı kullanılmıştır. Virüse maruz kalma veya COVID-19 hastalarına bakım yapmak için tıbbi olanakların ayarlanması nedeniyle bağış için işlevsel bir merkezin bulunmaması nedeniyle mevcut bir bağışçı olmayabilir.

Kordon kanı üniteleri güvenli ve hızlı bir şekilde bulunabildiğinden, ana nakil donör kayıtları, kan veya kemik iliği nakli yapılan tüm hastalar için bir yedek kordon kan ünitesinin tanımlanmasını tavsiye etmektedir.


Kordon kanı COVID-19 tedavisi veya aşı arayışında rol oynayabilir mi?

Böyle bir olasılık bulunmaktadır ama henüz soruya net bir cevap yoktur. Kordon kanı, kordon dokusu ve plasenta dokusu, COVID-19 virüsüyle savaşmak için hücre terapilerinde kullanılma durumunu belirlemek için araştırılmaktadır.

Örneğin, ön çalışmalar, mezenkimal stromal hücreler (MSC) adı verilen bu dokulardan üretilen bir hücrenin, sıklıkla COVID-19'un ölümcül bir komplikasyonu olan akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) olan hastalara yardımcı olabileceğini göstermektedir. Hastalarla yapılan testlerde ön veriler cesaret vericidir. Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde klinik denemeler devam etmektedir.

Kaynaklar

AABB: Coronavirus and Blood Donation

ACOG: American College of Obstetricians and Gynecologists

(ACOG) Practice Advisory ASH: American Society of Hematology COVID-19 Resources

ASTCT: American Society for Transplantation and Cellular Therapy COVID-19 Interim Patient Care Guidelines

Be The Match: Response to COVID-19

CDC: Coronavirus (COVID-19) | Pregnancy and Breastfeeding

COVIDplasma.org: How to donate COVID-19 convalescent plasma

FACT: Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy COVID-19 Update

FDA: Updated Information for HCT/P Establishments Regarding the Coronavirus 2019 Pandemic

Flourish: COVID-19: free live mobile-friendly visualizations

MassGen: Massachusetts General Hospital | Coronavirus (COVID-19) During Pregnancy JHU-CSSE: Johns Hopkins University COVID-19 global case tracker

Red Cross: Staying Safe and Helping Others During COVID-19

WHO: Q&A on COVID-19, pregnancy, childbirth and breastfeeding

WMDA: World Marrow Donor Association Medical Suitability Recommendations 

Parent’s Guide to Cord Blood Foundation

Adınız Soyadınız
Geçersiz İçerik

E-mail Adresiniz
Geçersiz Mail Adresi

Telefon Numaranız
Geçersiz Telefon

Beklenen Doğum Tarihi
Geçersiz Tarih

Yaşadığınız Şehir
Geçersiz İçerik

Bize Nasıl Ulaştınız?
Geçersiz İçerik

Bu formu doldurarak Yaşam Bankası’na ilettiğiniz iletişim bilgileriniz Yaşam Bankası Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından sizlere kordon kanı bankacılığı ile ilgili telefonda bilgi vermek adına kullanılacaktır.

Onay gereklidir.

Yaşam Bankası veri işleme politikasını okuduğumu kabul ediyorum.

Zgody są wymagane

Yaşam Bankası'na ait pazarlama içeriğinin tarafımdan verilen telefon numarasına ve e-mail adresime aktarılması için onay veriyorum.

Whatsapp